INLEEFWEEK

INLEEFWEEK ARMOEDE LEDE

ZATERDAG 26 NOVEMBER TOT EN MET VRIJDAG 2 DECEMBER

leef een week lang in armoede, zoals zovelen in onze maatschappij wel moeten

dit kan, met onze inleefweek met bepaalde regels voor de ervaring die je niet mag missen....begin 26 november tot 2 december.... startmoment .... 

waar start deze inleefweek:

rodekruis lokaal afdeling lede Katstraat, we starten om 19:30 hr 25/11/2016.

Inleefregels:

Inleefweek armoede 26 november tot en met 2 december

• Budget : Je leeft een week (van zaterdag 26 november tot en met vrijdag 2 december ) met een realistisch budget van een gezin met een schuldenregeling. Maak alleen gebruik van het leefgeld (60 euro per volwassene/ 25 euro per kind met een max. van 50 euro, zelfs al zijn er meer dan 2 kinderen). Steek je weekbudget in een enveloppe. De bankkaart wordt niet gebruikt. Moest dit toch nodig zijn, haal je dit bedrag uit jouw enveloppe.

• Voorraadkasten en diepvriezer gaan een week op slot! Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout). Naast voeding wordt er verwacht dat je een product voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, zeep...) en een onderhoudsproduct (af)wasmiddel...) aanschaft met je budget.

• Als je de enige bent in je gezin die mee doet, heb je voor je voeding twee opties:

• Je zorgt zelf voor je eten en eet niet samen met de rest van je gezin/familie. Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout).

• Je eet gewoon samen met je gezin/familie. Voor het ontbijt trek je 2 euro af per dag, een broodmaaltijd is 2 euro. Voor warm eten, trek je 3 euro af. Je bent niet verplicht drie maal daags samen te eten.

• Mobiliteit: Een wagen ter beschikking hebben is geen evidentie. Je verplaatst je zoveel mogelijk te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer. Wanneer je privé of/en voor je werk een auto nodig hebt, moet je de brandstof van die week ook betalen. Je krijgt een extra budget van 10 euro.

• Internetgebruik: Internetgebruik thuis mag in functie van het werk/school. Als je inleefweek-ervaringen wil delen via facebook, mag je elke dag een half uurtje het internet van thuis gebruiken. Voor ander opzoekwerk moet je een alternatieve oplossing zoeken.

• Cultuur en ontspanning: Cultuur en ontspanning zijn een basisrecht. Probeer deel te nemen aan één cultuur -of ontspannende activiteit naar keuze. De kosten hiervoor breng je in rekening.

• Je krijgt elke dag een enveloppe met een onverwachte situatie (een doktersbezoek, een kapote bril, een boete,...) of een tip . Open elke morgen de enveloppe en probeer zo goed mogelijk om te gaan met de situatie. Mensen in armoede hebben een beperkt sociaal netwerk. Je mag tijdens de inleefweek slechts één maal beroep doen op familie, vrienden of buren om een onverwachte situatie op te lossen.

• Bewaar op een manier naar keuze je ervaringen. Dit kan een geschreven dagboekje zijn, of een verhaal delen via onze facebookpagina www.facebook.com/welzijnsschakellede. Lukt het niet afspraken van de inleefweek na te komen, haak dan niet af! Noteer op een eerlijke manier wat wel of niet lukt. De bedoeling is dat we uit elkaars ervaringen leren. We verwelkomen je alvast op ons slotmoment op 2 december, 19u30 in het Rode Kruis lokaal, Katstraat 14, Lede.

• Je kiest er voor een week te leven met een beperkt inkomen. Die keuze hebben mensen in armoede niet! Voor hen is armoede een dagelijkse realiteit vaak al van in de kindertijd. Het gevoel van dagelijkse uitsluiting kan je in één week onmogelijk ervaren. Deze inleefweek is een kans om met je gezin stil te staan rond armoede. We hopen dat deze ervaring zal leiden tot meer begrip, minder vooroordelen, minder wij/zij denken, kortom zal leiden tot minder uitsluiting in onze gemeente.